Grekland -Allt du kan önska dig!

För allmän reseinformation gällande Grekland vänligen besök:

https://travel.gov.gr/#/   och https://greecehealthfirst.gr/

 

För information om det epidemiologiska läget i Grekland se kartan:

https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Thessalien–en resa från antiken till nutiden

Enligt grekisk mytologi är Thessalien de mytiska Kentaurernas rike, födelseplatsen för hjälten idet Trojanska kriget, Akilles, och läkekonstens fader, Asklepios, samt platsen där striden mellan Titanerna och de olympiska gudarna ägde rum.

Pelion Portaria 094 photo Y Skoulas

Pelion, Portaria,Foto GNTO, Y. Skoulas

Seäven: Thessalien

 

Larissa

Larissa är en stad där antikens historia och en lång jordbrukstradition möter det moderna sättet att leva.Marken i detta områdeär exceptionellt bördig: bomull, korn, vattenmelon, honungsmelon, tobak, grönsaker, vin är bara några av områdets jordbruksprodukter.Gå hela vägen till Larissas livliga handelscentrum, som har växttill ett omfattande nätverk av gågator.Gå ut på en shoppingrunda på kvällen eller på morgonen;handla åt dig själv, åt din familj eller ditt hus och promenera sakta runt i stadens centrum.Kombinera din shoppingupplevelse med ett besök på det arkeologiska museet, eller historiska och folkmuseet och det kommunala biblioteket.När natten börjar, upptäck stadens sprudlande nattliv i dess många barer, nattklubbar och intressanta musikscener.Du kommer säkert att bli förälskad i det traditionella thessaliska köket: ett stort utbud av läckra kötträtter, en samling av de bästa grekiska ostar, vin och det berömda Thessaliska tsipouro (tsipouro från Tyrnavos).

Larissa City Castle 006 photo Y Skoulas

Larissa-StadsslottetFoto: GNTO, Y. Skoulas

 

Larissa Koutsoupia Beach Photo GNTO Y Skoulas

Larissa City, Koutsoupia Beach, Photo: GNTO/Y. Skoulas

Se även: Larissa

    

Volos & Pelion

Volos ligger 320 km norrom Aten och 219 km söder om Thessaloniki.Nutidens stad, byggd nära platsen för det antika Iolkos, dominerar prefekturen Magnesia.

Sevärdheterna i Volos är så många att besökaren kommer ha en mer än full dag.Följ den asfalterade Argonauternas Aveny vid havet och gå hela vägen till hamnen på dess västra sida, precis som lokalbefolkningen älskar att göra när de är på humör för en romantisk promenad med en fantastisk utsikt över det öppna havet.Utöver tvivel är detta den mest imponerande stadsdelen, som pryds, inte bara av fiskebåtar och yachter, utan också av en exakt imitation av det antika skeppet Argo, konstruerat genom att troget följa rapporter och antika texter.Den moderna Argo, en storstilad bragd av varvsindustrin, kommer hänföra alla historieälskare.

Magnisia Volos 008 photo Y Skoulas

Staden Volos Foto: GNTO, Y. Skoulas

Se även:Volos

 

När man pratar om Volos, är berget Pelion det första man tänker på. Pelion bildar en naturlig gräns mellan prefekturen Magnesia och det Egeiska havet. Dess mjuka sluttningar och lättillgängliga toppar gör Pelion till ett populärt helgresemål för vandrare och bergsklättrare.

Pelion Makrynitsa Photo GNTO Y Skoulas

Pelion, Makrynitsa. Foto: GNTO, Y.Skoulas

 

Pelion Milies Train 259 photo Y Skoulas

Pelion, MiliesTåg,Foto: GNTO/Y.Skoulas

Se även: Pelion och Video 

Trikala

Låt oss gå omkring i Trikala – en vacker stad som ligger 331 km nordväst om Aten och 215 km sydväst om Thessaloniki, byggt på platsen för den antika staden Trikki. Nymfen Trikki var, enligt mytologin,Pinios´ dotter.Asklipios, antikens viktigaste läkare, härstammar härifrån.

Vi börjar med det kulturarvslistade traditionella kvarteret Varoussi, känt för sina vackra smala gränder och de flerfärgade husen från 1600-, 1700- och 1800-talen.De flesta av stadens äldsta kyrkor finns här.Fortsätt med en romantisk promenad längs floden Lithaios, som är en biflod till Pinios.Gå upp till fästningen som står högt ovanför kullen norr om staden.Det är en välbevarad fästningen från Justinianus tid, som idag har ett rekreationsområde.På dess östra sida finns klockan från 1600 -talet, stadens emblem, som har förstörts och restaurerats flera gånger

Trikala Aspropotamos 044 photo Y Skoulas

Trikala, Aspropotamos Foto: GNTO, Y. Skoulas

Se även: Trikala 

 

Meteora & Kalabaka

Näst efter klostren på berget Athos är Meteora den största och viktigaste klostergruppen i Grekland.Bergklostren har karakteriserats som ett unikt kulturarvsfenomen av UNESCO och utgör en av de viktigaste områdena i Greklands kulturella karta.

Meteora blomstrade som ett klostercentrum mellan 1200- och 1300 -talet, eftersom många människor som bodde i de närliggande områdena anammade det klosterliga sättet att leva.Det enda sättet att komma åt klostren i Meteora var för många år sedan genom att klättra.På den tiden innebar det en eftersträvan av isolering och ett sätt att följa Guds vägar.Numera anses detta vara en möjlig aktivitet och det bästa sättet att njuta det unika i landskapet.

Trikala Meteora photo GNTO D Iliadi

Thessalien, Meteora. Foto: GNTO, D. Iliadi

Utforska Meteorakloster

    

Kalabaka:

Ordet "Kalabaka" kommer från turkiskan och betyder "starkt fort".Den antika staden Aiginio, som kallades Stagi (ett namn som Domkyrkan fortfarande bär) under medeltiden, låg på samma plats.Den moderna staden har en mycket bra gatuplanering, stora torg, breda vägar och utvecklad turism på grund av sin position bredvid det populära Meteora.

Trikala Meteora Photo GNTO D Rozaki

Kalabaka  Meteora. Foto: GNTO, D. Rozaki

Seäven: Kalabaka

     

Karditsa ligger 303 km nordväst om Aten och 228 km sydväst om Thessaloniki.Det är byggt nära floden Peneus, i ett område perfekt för handel mellan dal- och bergsområdet (31.000 invånare).Detta är en av anledningarna till att det är landsbygdens centrum för Thessaliens produkter (bomull, vete och produkter från boskapsuppfödning) insamling och distribution.Med sina två stora torg, den enorma parken och de vackra gågatorna ger Karditsa sina besökare möjlighet att cykla runt i staden (den har ett brett nätverk av cykelgator) och njuta av dess skönhet.

Thessaly Karditsa 01 photo Y Skoulas

Thessalien, Karditsa Stad, Foto: GNTO/Y.Skoulas

 

Thessaly Karditsa Plastira Lake Photo GNTO Y Skoulas

Thessalien, Karditsa, Plastira Sjön Foto: GNTO, Y. Skoulas

Seäven: Karditsa

 

BergetOlympus

På hösten kan Thessalien förvåna besökarna med sina unika färger och naturliga skönhet. För de av er som vill nå gudarnas boning finns det bara ett ställe att vara, berget Olympus.Underbar natur med rik flora (över 1700 arter, varav mer än 20 endemiska) och fauna (mer än 30 arter av däggdjur, 100 fågelarter, 18 arter av reptiler) gav nutidens greker inget annat val än att utnämna Olympus år 1938 till ”Nationalpark”.

Om du väljer bergsklättring på Olympus kommer du inse att det inte bara är en gudomlig upplevelse, utan även finns i alla svårighetsgrader och all slags uthållighet.Ta de lugna, de med medelstora svårigheterna eller de svåra till farliga spåren upp till gudarnas boning!

Mount Olympos Photo GNTO Archive

Olympus. Foto: GNTO, Archive

Se även Bergsklättring på Olympus