Andra Mediterranean Musikfestival

Andra Mediterranean Musikfestival

"Mediterranean Music Festival" är ett skepp som seglar sig i historiska hamnar i Medelhavet: Venedig, Valencia, Istanbul, Izmir, Thessaloniki, Beirut, Palermo Alexandria ... Lasten är dyrbar: Musik & Sånger från Medelhavets igår, idag och imorgon. Ljud av turkisk traditionell och klassisk musik, södra Balkan (Thrace), traditionell arabisk musik, outtömlig och rik persisk musik, kretensiska poetiska "kupletter" och färgstark folkmusik från Sicilien kommer att översvämma Skansen Kronan i Göteborg och Finlandshuset konferens i Stockholm. Fyra uppsättningar med 15 musiker från fem olika länder (Iran, Kanada, Turkiet, Grekland och Schweiz) alla de kommer att bidra till detta.

Idén att göra en sådan musikalisk festival är Medelhavet kultur i Skandinavien och i samband med den internationella politiska och kulturella verklighet. Det musikaliska arvet i Medelhavet och de omgivande länder, till den västra klassiska musiken är sammanflätade i årtal. I många år tillbaka har det funnits ett kontinuerligt flöde, en konstant rörelse som ledde till utbyte av kulturella influenser på traditioner och musikaliska idiom. Många objekt har hittats i musiken av dessa länder i dag, både när det gäller rytmiska mönster, musikinstrument, och även hela musikaliska teman.

Målet med "Mediterranean Music Festival" är att visa det konstnärliga samspelet mellan olika kulturer under historians närvaro som ledde till en gemensam, mer eller mindre musikalisk tradition i Medelhavet.

Onsdag 02. Mars 2016, Goteborg:  Grekland - The Rembetiko Guitar Project

REMBETIKO

Rembetiko Guitar finns i grekiska Urban Music sedan 19th century.

Även om det var ett viktigt instrument i alla former av folk orkestrar, hade det mesta en medföljande roll under folkmusik evolution, eftersom stora soloinstrument (violin, Santouri, oud, bouzouki) kunde inte spela den rytmiska roll anständigt. I ett fåtal fall fungerar gitarr som den ledande instrumentet. På spelmännens händer, är en äkta skönhet, det är inte statisk eller begränsad, skiner och utvecklas samtidigt anpassar sig till kulturella och estetiska rörelser i Grekland. I Rembetiko Guitar Project är det tre gitarrer, med omväxlande roller reciterar sorger och glädjeämnen, samtidigt som man talar om kärlek, separation, mänskliga känslor och svagheter, komponera färgglada duk av grekisk anda.

Musiker
• Dimitris Mystakidis: Gitarr (Grekland)
• Orestis Kalampalikis: Gitarr classic (Grekland)
• Yiannis Tziallas: Gitarr (Grekland)

Torsdag 03. Mars 2016 Goteborg: Iran - Persien – Ensemble "Regard Persan Trio"

iran

Grundades av tre Iranier musiker, Regard Persan Trio är ett innovativt koncept där varje medlem undersöker ett nytt ljud av persisk musik genom sina respektive instrument. Tanburen, (förstahandsinstrument kurdiska dervishes), spelas av Pooria Pournazeri, arvtagare till en stor familj av musiker. Innovativa musiker Saeed Kamjoo spelar gheychak, (en böjd instrument som används av Qalandars i Baluchistan) och kamancheh (en annan stråkinstrument). De rytmiska färgerna i ensemblen antas av slagverkaren, Ziya Tabassian. Mellan tradition och modernitet, musik av Regard Person Trio utvecklas för att skapa nutida musik som lyfter publiken utanför tiden, för att resa med musiken.

Musiker:
• Saeed Kamjoo : Gheychak & Kamantsche (Iran)
• Pooria Pournazeri : Tanbour (Iran)
• Ziya Tabassian : Schlaginstrumente (Iran - Kanada)

Fredag 04. March 2016 Göteborg: Turkiet – Yaprak Sayar quartet 

turkei

Den klassiska ottomanska musiken, danser med olika sorters dansmusik, kännetecknar den musikaliska verkligheten i Turkiet. En grupp bestående av de mest kända och mest begåvade kvinnliga musiker i Turkiet, bandet Yaprak Sayar Quartet speglas av denna verklighet.
Musik instrument som kanun, den Turkiska liran och cello används på ett sådant virtuos sätt av musikerna där både den klassiska turkiska musiken samt folkmusiken från landet beskrives på bästa sätt. Ensemblen utför melodier som är populära i Turkiet, Egeiska havet samt heka Balkan.

Musiker:
• Yaprak Sayar: Vocal (Turkiet)
• Neva Cansin Gülses Yerden; Lira (Turkiet)
• Kadriye Bozkurt: Kanun (Turkiet)
• Aslihan Parlak: Cello (Turkiet)

Lördag 05. Mars 2016, Goteborg: Thrakien (Boulgarien,Grekland,Turkiet) – Ensemble «Lalitades från Rodopi»

thrakien

Rodopibergen, den största bergskedjan i Thrakien förenar tre olika länder med olika musiker och människorna från de länderna kommer närmare varan. Människor från Bulgarien, Grekland och Turkiet.

Lalitades från Rhodope är en musikalisk grupp som dök upp musikalisk i gränserna av de tre länder. De började med att spela på bröllop, i festivaler och fester nu har de skapat en unik musikalisk färg som omfamnar och underhåller människor i alla tre länder. Karsilamades, tsiftetelia, chasapika, zeibekikos sånger som färdas från Thraki för att nå med en autentisk sätt i våra öron. En musikalisk fest med ljud från nordöst Medelhavet.

Thrakien (Bulgarien,Grekland,Turkiet) – Ensemble Lalitades of Rodopi 
• Nikos Aggousis : Klarinette (Grekland)
• Kyriakos Petras : Violine (Grekland)
• Alkis Zopoglou : Kanun (Schweiz-Grekland)
• Giorgos Pangosidis: Toubeleki (Grekland)
• Drosos Koutsokosta: Gesang (Grekland)

Date

22 February 2018

Tags

Music - Festivals